Dragutin Bubnjar

univerzitetni diplomirani ekonomist

Sem Dragutin Bubnjar, star sem 47 let in sem univerzitetni diplomirani ekonomist. Na letošnjih državnozborskih volitvah kandidiram na skupni listi Naša prihodnost in Dobra država, v volilni enoti 8, Pesnica, pod zaporedno številko 11.

Naš program delovanja je usmerjen najprej v odpravo krivic in zlorab, nastalih v času covid krize. A hkrati razmišljamo za čas po tem, da usmerimo Slovenijo na pot svobode, razvoja, blaginje, prijaznih medčloveških odnosov, kulturnega in sprejemajočega dialoga, kjer bodo imeli otroci varno in srečno prihodnost, odrasli možnost osebne in poslovne uresničitve, starejši pa dinamično in spoštljivo okolje, kjer bodo lahko preživljali starost v zasluženem udobju.

Žalostno gledam propadanje Slovenije že od osamosvojitve naprej, čeprav so nam na faksu obljubljani, da bomo postali druga Švica. Da nam gre najbolje izmed vseh vzhodnoevropskih držav, saj smo izbrali svoj način prehoda v tržno gospodarstvo in nismo poslušali nasvetov o »šok terapiji« ameriškega ekonomista Jeffreya Sachsa. Izbrali smo svoj pristop, uspelo nam je pridobiti druge trge in pokriti izgubo trga na področju bivše Juge.

Po tem obdobju, ko so nas v izobraževalnem sistemu učili in pripravljali, da vodimo slovensko gospodarstvo v povojih, se je naša generacija trudila vsak po svoje. Nekateri imamo lastna podjetja, drugi prispevajo svoj delež kot zaposleni. Prav vsi pa gledamo, kako postaja politika vedno večja cokla gospodarstvu, kako ga zavira. Prva leta škodovanja politike gospodarstva sem še uspel gledati s sarkazmom in zato mi je bil, recimo stavek našega ekonomista profesor Mencingerja, vsaj malo v tolažbo, ko je v svojih objavah ugotavljal, da »politika tudi letos s svojim vmešavanjem v gospodarstvo, ni naredila pretirane škode«

Toda škodovanja je vedno več, vedno več škode se dela. Zato želim s svojimi močmi to v nadaljuvanju preprečiti, saj nas pa zdaj res ne loči več veliko od ogromnega brezna, ki nas že požira.

Trenutno je v politiki samo pljuvanje, nobena stranka pravzaprav nima ideje, kaj je potrebno storiti. Seveda, kako bi tudi vedeli, ko pa so to ljudje, ki se celo življenje ukvarjajo samo s politiko. Vem da je politika eno, za tem vedno stojijo ljudje, ki dejansko pripravljajo stvari za nekega govorca, ki potem nek načrt pametno predstavi. Vendar se zadnje čase vidi, da so ti ljudje ugrabljeni s strani politikov, njihovo delo poteka po navodilih politike. To je pa seveda slabo, kajti interes politikov je trenutno nekje čisto drugje. Tudi če bi bil na pravi strani, pa se še vedno sklicujem pač na dejstvo, da nimajo pojma, ker so predolgo samo politiki in nimajo stika z realni gospodarstvom, da ne posplošim tega, da sploh nimajo stika z realnostjo.

Od gospodarstva se je vsa praksa v zadnjih dveh letih prenesla na zdravstvo. Enostavno je politika določila, kako nevaren je virus, kaj je treba narediti, da ne izumremo in strokovnjaki so dobili samo nalogo kimanja. Kimanja pa je zdaj dovolj, treba je prebudit spet tiste glave, ki so še sposobne razmišljanja in tistim pustiti vlogo vodenja Slovenije naprej.

Prav pri situaciji s kovidom lahko dam podobno analogijo, kot pred leti, ko smo se osamosvajali. Takrat smo uporabili svoj model, ki se je pokazal za uspešnega, poslušali smo domače ekonomiste, namesto tujih. Zakaj tudi zdaj ne bi poslušali domačih strokovnjakov, ne pa da samo ponavljamo tisto, kar si izmislijo v tujini. Seveda je treba strokovnjake pustiti, jim dovoliti, da imajo lastno mnenje. Potem se lahko vse spremeni. In za to se zavzemam. Za spremembe in konec kimanju!