Ivan Gale

Spoštovane sodržavljanke, spoštovani sodržavljani!

Sem Ivan Gale, predsednik stranke Naša prihodnost.

Odločitev, da se podam na politično pot, je zorela v težkem času, ko sem kot prvi javno izpostavil nepravilnosti pri porabi javnega denarja. Korupcija se že trideset let zažira v vse pore družbenega življenja in skozi aktivnosti centra za zaščito žvižgačev sem spoznal, da je stanje v državi, kar se tiče korupcije, mnogo slabše, kot sem si kdajkoli prej predstavljal.

Ob vstopu v aktivno politiko, moraš imeti ob sebi srčne ljudi, s širokimi znanji – ljudi, ki jim zaupaš. Skupaj smo skrbno izbrali ključne izzive in jih oblikovali v jasno strategijo razvoja Slovenije s transparentnim delovanjem na vseh ravneh javnega sektorja in s preverljivimi cilji za skupno dobro.

Slovenija mora biti v prvi vrsti pravna in socialna država. Pravna država, ki zagotavlja spoštovanje človekovih pravic in se ne vmešava v delovanje institucij, in socialna država, ki omogoča dostojno življenje vsem. Prava socialna država je država, v kateri ni revščine! Slovenci si takšno državo zaslužimo.

Naši predniki so nam izborili pot. A zdaj še bolj kot kdajkoli potrebujemo povezanost – namesto vsiljenih delitev, jasnost in odgovornost – namesto brezsramne korupcije, spoštljiv, človeški, odprt dialog in zavedanje skupnosti – namesto arogance tistih, ki bi morali voditi z zgledom. Niti kot človek niti kot pravnik si pred krivicami in korupcijo ne morem zatiskati oči. Nujna je vzpostavitev pravne države, kjer institucijam lahko zaupamo in se nanje zanesemo. Da bomo na svojo državo ponosni.

Rad bi izpostavil tudi svobodo govora, ki je neposredno povezana z medijsko svobodo. Brez teh demokratična družba ne more stati in obstati.

Upam, da vas nagovori tudi pot v sonaravni razvoj kmetijstva, krepitev dediščine in slovenskega jezika, s poudarkom na javni infrastrukturi, zdravstvu in šolstvu, revizija škodljivih pogodb in spodbujanje podjetne in zelene inovativnosti.

Javni interes mora biti pri ljudeh ponotranjen, ne le zapisan v nekem programskem dokumentu. In to je bistvo naše zgodbe in našega delovanja. Tudi zato se združujemo. V politiko moramo vpeljati nove vzorce delovanja. Nikoli ne bom pristajal na neke čudne kompromise saj vidimo, kam lahko ti pripeljejo. Mi ponujamo novo, svežo zgodbo, brez fige v žepu, ponujamo sami sebe, svojo energijo, svoje znanje. Smo poštena ekipa, delovna, prizadevna, ki vidi rešitev v povezovanju.

Z veseljem in ponosom sporočam, da prihajamo 24. aprila na državnozborske volitve še močnejši. Kot sem že večkrat javno povedal, smo se z ekipo intenzivno pogovarjali z različnimi skupinami, strankami, gibanji in zadovoljen sem, da smo našli skupno pot z nekom, ki razmišlja in deluje podobno kot mi. Vlagatelji kandidature smo Naša prihodnost in Dobra država, a smo v svoje vrste že uspeli pridobiti tudi Zvezo za Dolenjsko in gibanje SOS. Na volilnih listih nas boste našli pod skupnim imenom Naša prihodnost in dobra država.

Vabim vas na volitve, ker si zaslužimo boljše življenje!